- 500g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru (2 łyżki cukru do ciasta, kolejne 2 do jabłek)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (może być 18%)
- cynamon
- 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)
- Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tartce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia. (Można użyć surowych, nie podsmażanych jabłek, startych na tartce o dużych oczkach).
- Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
- Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
- Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
- Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
- Przykryć drugim plackiem.
- Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
- Przed podaniem ciasta, można posypać je cukrem pudrem, przyozdobić bitą śmietaną.
Ciasto palce lizać... do tego filiżanka herbaty i dobra lektura.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz