róża

Elegant Rose - Working In Background

wtorek, 1 marca 2016

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście...

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru (2 łyżki cukru do ciasta, kolejne 2 do jabłek)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (może być 18%)
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tartce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia. (Można użyć surowych, nie podsmażanych jabłek, startych na tartce o dużych oczkach).
  2. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  3. Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
  7. Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  8. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Ciasto nakłuć widelcem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
  12. Przed podaniem ciasta, można posypać je cukrem pudrem, przyozdobić bitą śmietaną.
 Ciasto palce lizać... do tego filiżanka herbaty i dobra lektura.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz